Naturens medel - Naturlig skönhet direkt från naturen!

A-vitamin – viktig för naturligt frisk hud

A-vitamin är, tillsammans med d-vitamin, ett fettlösligt vitamin och finns i två olika former. I sin rena form kallas det retinol men finns även som beta-karoten som kan omvandlas till a-vitamin i kroppen. Mest känt är a-vitamin för sin påverkan på synen. A-vitaminbrist gör att ögat får svårare att fånga upp ljus och därmed blir mörkerseendet sämre. Brist på vitaminet kan också göra hud och slemhinnor torra eftersom a-vitamin är viktigt för tillväxt och utveckling av många celler i kroppen. Bristen kan även ge sköra naglar och sprött, torrt hår. A-vitaminet är faktiskt ett av de viktigaste vitaminerna för en naturligt vacker hud eftersom det stimulerar huden och ökar blodflödet.

A-vitamin ska inte förväxlas med syntetiskt framställd a-vitaminsyra, som kan vara till hjälp vid hudåkommor så som acne. Det har länge varit känt att dessa syntetiska retinoider, som används i läkemedel mot till exempel psoriasis och akne, kan ge fosterskador. Preparat är väldigt effektiva men ska till gravida och läkare skriver motvilligt ut läkemedel, såsom Roaccutane, till kvinnor i fertil ålder. Behandlingen förutsätter då att kvinnan skyddar sig mot att bli gravid.

En bra källa till vitamin a är faktiskt spirulina som innehåller hela 15 gånger mer betakaroten, som omvändlas till a-vitamin i kroppen, än morötter!

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/a/0/naturensmedel.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Speak Your Mind

*