Naturens medel - Naturlig skönhet direkt från naturen!

C-vitamin – har våra gener spelat oss ett spratt?

C-vitamin är detsamma som askorbinsyra. Kroppen kan inte själv tillverka c-vitamin och måste därför tillföras kroppen genom kosten. Dessutom är c-vitamin vattenlösligt och kan därför inte lagras i kroppen i någon större utsträckning. Vitaminet är värmekänsligt vilket innebär att om maten du äter har blivit uppvärmd flera gånger så minskar halten c-vitamin i maten.

De flesta djur kan tillverka c-vitamin själva och därför anser många forskare att människans oförmåga att tillverka vitaminet är en genetisk defekt. Om man ser det på det viset borde en människas behov av c-vitamin uppgå till den mängd c-vitamin vi skulle kunna tillverka utan denna genetiska defekt. Denna mängd uppgår till ungefär 3-4 gram c-vitamin vilket vi sällan får i oss via kosten. Andra rekommendationer är 75 mg och 400 mg. Åsikterna går alltså vitt isär.

C-vitamin tas lätt upp av kroppen och kombineras ofta med den fettlösliga vitaminen e-vitamin i kosttillskott. C-vitamin har visat sig ha en antihistamin effekt och tros även vara svagt inflammationshämmande.

Brist på c-vitamin märker man snabbt genom att man känner sig utmattad, trött, upplever ångest och irritation. Orsaken till detta är att binjurarnas hormonproduktion störs. Om man inte tillför c-vitamin i det här läget uppstår tillslut skörbjugg, vilket helt enkelt är c-vitaminbrist. Det tidigaste tecknet på c-vitaminbrist är blödande tandkött eftersom de tunna blodkärlen går sönder. Utan c-vitamin kan inte kroppen tillverka kollagen och kroppen faller sönder.

C-vitamin har i studier visat sig minska smärta vid artros och även saktat ner utvecklingen av artros. Får du i dig tillräckligt med c-vitamin?

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/a/0/naturensmedel.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Speak Your Mind

*