Naturens medel - Naturlig skönhet direkt från naturen!

D-vitamin – en vitamin eller ett hormon?

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som reglerar balansen mellan kalcium och fosfat i kroppen. Det diskuteras dessutom om det är ett vitamin eller en hormon. D-vitamin är ett så kallat steroidhormon precis som östrogen och testosteron och medverkar även i oerhört många funktioner i kroppen. D-vitamin får vi i ytters begränsad mängd via kosten men framförallt tillverkas det i kroppen när solljus träffar vår hud.

D-vitaminbrist kan leda till sjukdomen rakitis, eller Engelska sjukan, som ger uttryck genom skelettdeformationer som en följd av att kroppens kalciumupptag störs utan tillräckligt med d-vitamin. Benskörhet kan alltså vara orsakat av d-vitaminbrist. Forskning visar på att d-vitamin förebygger högt blodtryck, stroke och hjärtinfarkt på grund av att vitaminet förbättrar insulinkänsligheten och även blodfetterna.

Personer som lever på nordliga breddgrader får inte alltid sitt d-vitaminbehov uppfyllt eftersom solen lyser med sin frånvaro under stora delar av året. Det räcker med cirka 30 minuter i solen om dagen för att fylla kroppens förråd av vitaminet men om man upplever att man inte kan fylla den kvoten är tillskott av d-vitamin billigt och kan potentiellt göra dig både friskare och piggare samtidigt som många sjukdomar så som hjärt-, kärlsjukdomar, cancer och diabetes kan förebyggas.

Känner du att du hinner få tillräckligt med sol under sommaren?

Om inte så finns det lättillgänliga kosttillskott med D-vitamin. De är inte särskilt dyra.

Du finner dem till exempel hos Vitaminbutiken.se

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/a/0/naturensmedel.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Speak Your Mind

*